HENKINEN HERÄÄMINEN

TEKSTI JA KUVA Emma Hinkula

-Saisiko olla deekshaa? eteeni ilmestynyt nainen kysyy.

Istun erään oululaisen kaupan takahuoneessa, missä on meneillään deekshan välitys kokoontuminen. Huone on hämärä: ainoa valonlähde tulee huoneen etualalla olevasta kynttilästä. Huoneen seinusta on täynnä tuoleja, seinillä on noitarumpuja ja pari taulua. Minun lisäkseni pienessä huoneessa on kaksi noin 50-vuotiasta naista, sekä kaksi deekshan välittäjää, naisia molemmat hekin.

-Kyllä kiitos, vastaan naiselle ja hän laittaa kämmenensä yhteen, sulkee silmänsä ja levittää kätensä pääni päälle.

Deeksha on korkeavärähteisen energian välittämistä ja se on olennainen osa Oneness ilmiötä. Deeksha aiheuttaa tiettyjen aivokeskusten aktivoinnin ja toisten keskusten rauhoittamisen, joka muuttaa ihmisen käsitystä elämästä ja sen kokemisesta. Se auttaa myös fyysisen kehon paranemisessa hajottamalla toistuvia tunnekuvioita, jotka vaikuttavat kehoon.

Oneness ilmiön tavoitteena on auttaa ihmisiä ymmärtämään, että me olemme kaikki yhtä ja tehdä sitä kautta ihmisistä onnellisempia. Onenessin kotipesä sijaitsee Oneness-yliopistolla Intiassa. Yliopiston ovat perustaneet intialainen pariskunta Sri Bhagavan ja Sri Amma vuonna 1984.

Deekshan alkaessa suljen silmäni, yritän istua rentona, vaikka vähän jännittääkin. Taustalla soi jonkunlainen mantra. ”Raamei daacei”, miesääni laulaa hypnoottisesti.  Heti alussa tunnen, kuinka naamani menee tunnottomaksi. Avaan silmäni ja tunne hellittää. Suljen silmäni uudestaan, silmäkulmani nykivät hallitsemattomasti.

Jälkikäteen saattaa myös nousta pintaan voimakkaita tunteita tai vanhoja muistoja. Sekin kuuluu asiaan, ei huolta.

Kaulallani tuntuu paine. Avaan taas silmäni katsoakseni, ovatko naisen kädet siirtyneet kaulan lähettyville. Kädet ovat edelleenkin pääni yläpuolella. Aika tuntuu pysähtyvän. On kulunut ehkä kaksi minuuttia. Tai kymmenen. Miten tiedän deekshan loppuvan, sanooko nainen silloin jotain? Ei hän tainnut sanoa muillekaan. Onhan se noloa, jos istun vain paikallani silmät kiinni ja kaikki muut ovat hävinneet huoneesta. Päätän avata silmäni ja juuri silloin nainen ottaa kätensä pääni päältä, astuu askeleen taaksepäin ja laittaa kämmenensä yhteen.

-Kiitos, hän sanoo ja hymyilee.

Istun deekshan vastaanottamisen jälkeen huoneen ulkopuolella olevalle sohvalle. Olo on kummallinen, oksettaa. Deekshan välittäjä Tarja Suorsa tulee luokseni juttelemaan. Kerron fyysisistä tuntemuksistani deekshan aikana ja hän sanoo niiden olevan normaaleja. Toinen välittäjistä sanoo, että minun kannattaa juoda paljon vettä, koska energiatyö vaikuttaa elimistöön, se ikään kuin huuhtoo pois kuonaa kehosta. Jälkikäteen saattaa myös nousta pintaan voimakkaita tunteita tai vanhoja muistoja. Sekin kuuluu asiaan, ei huolta.

Suorsa on välittänyt nyt deekshaa noin vuoden verran. Ennen kuin hän suoritti välittäjäksi valmistavan kurssin, hän kävi itse vuoden ajan joka viikko vastaanottamassa deekshaa. Tällä hetkellä hän välittää sitä myös livestreamin kautta.

-Katsojaluvut vaihtelevat aika paljon, viime viikolla oli 42 ihmistä, se taitaa olla ennätys, hän kertoo.

Jotkut katselevat streameja myöskin jälkikäteen. Deekshan tehosta hän ei silloin mene takuuseen.

-Mutta eihän sitä koskaan tiedä, vaikka se toimisikin. Jumalallinen päättää, mitä tekee, nainen naurahtaa.

MATKALLA HENKISYYTEEN

Onenessin tarkoituksena on siis saada ihminen ymmärtämään, että me kaikki olemme yhtä; ihmiset, eläimet koko universumi, sekä luopumaan turhanpäiväisestä mielen analysoinnista ja elämään sydämen kautta. Miten se sitten onnistuu? Henkisen heräämisen kautta.

Henkisesti heränneestä tulee ensimmäisenä mieleen jonkinlainen pyhä ihminen. Ihminen joka asuu temppelissä muiden heränneiden kanssa ja kuluttaa päivänsä meditoiden ja pyhiä kirjoja lukien. Alavudella asuva Netta Pispa-Cosgrove on henkisesti herännyt ja hän on jotain ihan muuta kuin mielikuvani.

Naisen ääni on miellyttävän rauhallinen ja puhetyyli rento. Rentous ylipäätään paistaa läpi kaikesta, mitä hän sanoo. Kysyessäni hänen ikäänsä nainen miettii pitkään.

-Hetkinen, mikäs vuosi nyt on? 2016? Ööö, mä oon 46 vuotta, hän vastaa.

Mitä ilmeisimmin oman iän ajattelu ei ole hänen prioriteettilistansa kärjessä. Pispa-Cosgrove on tällä hetkellä yrittäjä. Hänen yrityksensä tarjoaa muun muassa energiahoitoja ja hän vetää meditaatioryhmiä. Sen lisäksi hän on Oneness-ohjaaja.

Ennen kuin Pispa-Cosgrove alkoi yrittäjäksi, hän asui Turussa ja työskenteli eläinten ja musiikin parissa. Jossain vaiheessa naiselle tuli kuitenkin sellainen olo, että kaupunkielämä ei ollut häntä varten ja hän muutti isänsä kotiseudulle Alavudelle.

-Tuli vain voimakas tarve muuttaa. Oli pakko lähteä. Se oli vielä lama-aikaa, kun sanoin itseni irti ja ihmiset pitivät ratkaisua taloudellisesti hulluna ideana. Kuuntelin intuitiotani. Siitä parin viikon päästä sain esimiehen paikan Alavuden Tiimarista ja palkka nousi tonnilla. Hyppy tuntemattomaan kannatti.

Nainen työskenteli Tiimarissa viisi vuotta, jonka jälkeen hän ryhtyi yrittäjäksi.

Kyllä siellä prosesseissa on itkua, huutoa ja vapautunutta naurua kuultu kovillakin desibeleillä.

Vaikka Pispa-Cosgrove on ollut henkisistä asioista kiinnostunut jo vuosikausia, tuli Oneness hänen elämäänsä melko vasta.

-Se oli vuosi 2012 kun näin netissä ilmoituksen, että Anette Carlström on tulossa naapurikuntaan pitämään jotain luentotilaisuutta. Katsoin siitä, että ne tekevät siellä jotain deekshan välittäjiä ja mun mielenkiintoni heräsi heti. Päätin ilmoittautua ja heti samana iltana tuli ilmoitus, että pääsen kurssille mukaan.

Tästä tapahtumasta ei mennyt kuin kaksi kuukautta, kun Pispa-Cosgrove palasi Intiasta Oneness-ohjaajaksi valmistuneena. Sen jälkeen hän pystyi itse kouluttamaan deekshan välittäjiä, sekä järjestämään erilaisia kursseja.

Oneness-ohjaajan koulutukseen liittyy paljon erilaisia kursseja ja prosesseja. Jotkut niistä kuulostavat todella erikoisilta. Yksi niistä on neljän korin prosessi, jonka tarkoituksena on käydä läpi ihmisen hedelmöittymishetki, kohtu-aika, syntymä ja elämän varhaisvuodet ja korjata sieltä mahdollisesti tulleet traumat.

Neljän korin prosessissa ihminen käytännössä elää aiemmin mainitut elämänvaiheet uudelleen. Prosessin ideana on vapauttaa näiltä ajoilta vaikuttavat negatiiviset tunteet, jottei niitä tarvitsisi kantaa mukanaan enää sen jälkeen elämässä. Oneness-ohjaaja ohjaa osallistujat näiden eri vaiheiden läpi ja kehottaa kokemaan kaikki tunteet, mitä nousee pintaan.

-Ihmiset lepäävät lattialla ja korkeamman tietoisuuden värähtely tulee siihen avuksi, deeksha myös virtaa prosessissa koko ajan. Ihminen pääsee rentoutuneeseen tilaan, kosketuksiin oman sisimmän ja alitajunnan kanssa. Sitten sieltä rupeaa automaattisesti vapautumaan muistikuvia, mielikuvia tai ihan tunteita. Kyllä siellä prosesseissa on itkua, huutoa ja vapautunutta naurua kuultu kovillakin desibeleillä, Pispa-Cosgrove kuvailee prosessia.

JUMALALLISTA ENERGIAA LIVESTREAMIN KAUTTA

OM, eli Oneness-meditaatio on yksi oleellisimmista Onenessiin liittyvistä prosesseista, deekshan lisäksi minä kokeilin myös sitä. Meditaatiossa aiemminkin mainittu korkeavärähteinen energia välittyy meditoijan silmien kautta katsojille ja sen tavoitteena on nopeuttaa henkisen energian heräämistä sisälläsi. Meditaatio tapahtui livestreamin kautta ja meditoijana toimi ruotsalainen Anette Carlström. Samaisen Carlströmin luennolla Pispa-Cosgrove sai ensikosketuksena Onenessiin.

Streami alkaa tiistai-iltana kello yhdeksän. Tietokoneen näytölle rävähtää nainen, jonka ulkomuoto tuo mieleeni ruotsin miljonääri-äidit. Nainen on hyvin kaunis; vaaleat hiukset, siniset silmät ja valloittava hymy. Nainen alkaa kertoa englanniksi meditaation tarkoituksesta ja kuinka katsojan tulee toimia meditaation aikana. Hän kertoo meditaation kulusta: aluksi täytyy laittaa silmät kiinni ja kun musiikki vaihtuu, silmät tulee avata ja siirtää katse hänen silmiinsä.

Aloitan intensiivisen tuijotuksen ja hetken päästä huomaan, että naisen ääriviivat sumentuvat ja näkökenttääni jäävät vain jäänsiniset vahvasti meikatut silmät.

-Nyt, sulkekaa silmänne, Carlström sanoo.

Teen työtä käskettyä ja tietokoneen kaiuttimista jatkuu naisen pehmeä ääni:

-Rentouta hartiasi, rintakehäsi, kätesi. Noooin hyvä. Rentouta nyt vatsasi, reitesi, pohkeesi. Hyyyyvä.

Yritän parhaani mukaan rentouttaa aiemmin mainitut kehon osani, mutta mielessäni pyörii vain se, kuinka kädet tulee asetella. Polvien päälle kämmenet avoimena, vai syliin? Ja miten minä istun? Risti-istunnassa vai jalat suorana? Carlström lakkaa puhumasta ja musiikki alkaa soida. Naisen ääni laulaa englanniksi: ”Miksi et tulisi valoon, tule valoon kanssani.” Odotan kärsimättömästi, että musiikki vaihtuisi, jotta saisin avata silmäni.

Seuraavaksi kaiuttimista kuuluu jotain temppelimusiikin tyyppistä. Mieleeni tulee jonkun muinaisen salaseuran vihkiytymisriitti, jossa kaapupäiset miehet uhraavat lampaita ja laulavat kummallisia lauluja. Avaan silmäni ja vastassa on Carlströmin hymyilevät kasvot. Silmät ovat puolitangossa, ja hän nyökyttelee päätään kummallisesti. Ylös ja alas, sivulta sivulle. Ihmettelen hetken hänen kummallista heiluntaansa, kunnes havahdun siihen, että ehkä minun täytyisi katsoa hänen silmiinsä, niin kuin aiemmin neuvottiin.

Siirrän katseeni Carlströmin silmiin. Aloitan intensiivisen tuijotuksen ja hetken päästä huomaan, että naisen ääriviivat sumentuvat ja näkökenttääni jäävät vain jäänsiniset vahvasti meikatut silmät. Naisen taustalla olevat siniset ja valkoiset verhot alkavat näyttää viidakolta isoine puineen. Suljen silmäni hetkeksi ja kun avaan ne uudestaan, nainen on taas kokonaisena tietokoneen näytölläni, viidakkokin on kadonnut. Meditaatiohetki kestää kokonaisuudessaan tunnin. Olo on sen jälkeen väsynyt. Nukun seuraavan yön kuin tukki.

HERÄÄMINEN

Pispa-Cosgroven syvempi henkinen herääminen tapahtui Intiassa vuonna 2012.

-Se on hiipinyt takavasemmalta niin vaivihkaa. Ei ole mitään sellaista suurta hetkeä. Mulla oli sellaisia heräämisen tiloja jo pitempään ennen Intiaa.

Intiassa kuitenkin jotain muuttui pysyvästi.

-Intiassa olimme Oneness-yliopiston perustajan luona sellaisen pienen ryhmän kanssa. Siellä tuli sellainen voimakas korkeamman tietoisuuden läsnäolon kokemus mikä sitten todennäköisimmin oli se mun heräämisen hetki. Kun aivoissa tapahtui se neurobiologinen pysyvä muutos, en enää havainnoinut ihmisiä ja maailmaa erillisyyden kautta vaan ykseyden kautta, sydämen kautta, nainen kertoo.

-Kun sen jälkeen palasin Helsinki-Malmin lentokentälle, tuntui Suomi tosi erilaiselta. Sisälläni oli tosi syvä rauha ja hiljaisuus. Tiesin sisimmässäni, että kaikki on ikuisesti hyvin, just niin kuin pitää ollakin. Pelko poistui.

Ei se ole mitään ihme hihhulointia vaan ihan normaalia arjen välittämistä ja kassaneidille hymyilemistä.

Kun kuuntelen Pispa-Cosgroven kuvailua henkisestä heräämisestä ja elämästä heräämisen jälkeen, tulee olo, että minäkin haluaisin samaa. Luulen, että kuka tahansa haluaisi. Hänen mukaansa se on mahdollista kenelle vain. Mikään ei tietenkään tapahdu katkaisinta kääntämällä, siihen menee aikaa.

Oneness ilmiö ei siis ole ainoa reitti henkiseen heräämiseen. Nainen kertoo, että esimerkiksi rankat elämänkokemukset, kuten lapsen sairastuminen tai avioero voi sysätä alulle henkistymisen.

-Kun ihminen alkaa miettiä syvällisemmin elämää, pysähtyy miettimään jotain muutakin, kun sitä liitoa mitä mennään päivästä toiseen. Sitä alkaa elämään ihmisiksi isolla iillä. Tulee ikään kuin tuunatummaksi versioksi itsestään. Mieli rauhoittuu.

Pispa-Cosgrove alleviivaa, että henkiseen heräämiseen ei liity mitään sen kummempaa mystiikkaa, vaan tavallinen arki jatkuu, vaikkakin suhtautuminen elämään on erilaista.

-Ei se ole mitään ihme hihhulointia vaan ihan normaalia arjen välittämistä ja kassaneidille hymyilemistä. Ihmisestä tulee onnellisempi ja rennompi. Toiset pyrkivät samaan uskonnon kautta tai minkä tahansa kautta, on paljon reittejä mutta kaikki on loppujen lopuksi sitä samaa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s