SEKSIÄ? EI KIITOS.

TEKSTI EMMA HINKULA          KUVA SANNA PUDAS

Avaan television ja selaan ohjelmatarjontaa. Televisio on täynnä tosi-tv-ohjelmia, missä vuoroin paneskellaan ja vuoroin kilpaillaan puolialastomana viidakossa. Luen Iltasanomien nettisivuja, jotka vilisevät artikkeleja kuten, miten tulet mahtavaksi suihinottajaksi ja lue kuusi faktaa peniksestä. Selaan Instagramia ja naamalleni lävähtää kuvia, joissa pääosaa näyttelee tissit ja perse. Seksiä on kaikkialla ja niin paljon, että siihen ei enää kiinnitä edes huomiota, se on normaalia. Mutta mitä ajattelee sellainen ihminen, joka ei niinkään perusta seksistä?

merkkusovijarvi.jpg

– En pidä seksiä esimerkiksi elokuvissa hirveän ällöttävänä, se on vaan tosi tylsää. Yleensä käyn keittämässä teetä elokuvien seksikohtausten aikana, 31-vuotias jyväskyläläinen Merkku Sovijärvi naurahtaa.

Sovijärvi on aromanttinen aseksuaali. Aseksuaali on ihminen, joka tuntee vähän tai ei ollenkaan seksuaalista vetoa. Aromanttinen ihminen ei taas halua romanttista suhdetta.  Sovijärvi tajusi olevansa aseksuaali vuonna 2011, kun hän oli 26-vuotias.

– Ensimmäisen oikean seurustelusuhteen päättymisen aikoihin pohdiskelin, että mikä minussa mättää, kun seksi ei nappaa. Yksi kaveri sitten kertoi minulle aseksuaalisuudesta. Silloin en vielä ajatellut asiaa paljon pidemmälle. Pari kuukautta myöhemmin oli eräällä nettifoorumilla keskustelua Kinseyn asteikosta, jolla pyritään määritteleemään ihmisen seksuaalinen suuntautuminen. Päädyin tekemään pari nettitestiä ja sain tulokseksi aseksuaali.

Sovijärvi kertoo, että sen jälkeen, kun hän ymmärsi olevansa aseksuaali, olo oli todella helpottunut.

– Palaset loksahtelivat paikoilleen aika lujaa. Fiilis oli sellainen, että wau, tämä selittää about kaiken! Aiemmin mietin, että olenko minä ihan epäonnistunut elämässä, kun mulla ei ole parisuhdetta, enkä sitä oikeastaan hirveästi kaipaa. Tuli tosi helpottava fiilis, kun tajusin, että minun ei tarvitse tunkea itseäni tuohon laatikkoon missä kaikki muut ovat, vaan minä voin olla tässä laatikossa, joka sopii minulle.

Sovijärvi on ollut parisuhteessa kaksi kertaa, mutta seksiä hän ei ole koskaan harrastanut. Ensimmäisen suhteen aikaan, hän ei vielä tiennyt olevansa aseksuaali. Toisella kerralla hän kertoi kumppanilleen jo varhaisessa vaiheessa asiasta.

-Jatkettiin jonkun aikaa seurustelua, kunnes totesin, että minä en kaipaa sitä parisuhdetta.

ASEKSUAALISUUTEEN LIITETÄÄN PALJON ENNAKKOLUULOJA

Sovijärvi kertoo, että hänen lähipiirinsä suhtautui todella hyvin hänen aseksuaalisuuteensa. Toisenlaista on ollut hänen mukaansa monella muulla.

-Monille on esimerkiksi sanottu, että ei tuo voi olla normaalia, sulla on joku hormonihäiriö, mene lääkäriin. Tai että kyllähän kaikki ihmiset ovat seksuaalisia olentoja. Paras on tietty tämä, että minä voin korjata sen. Ällöttävää! Jotkut taas ihmettelevät, että mitä ihmeen robotteja ja tunteettomia ihmisiä te olette. Ei me olla mitenkään tunteettomia, Sovijärvi sanoo.

Naisen mukaan aseksuaalisuuteen liitetään muutenkin paljon erilaisia ennakkoluuloja. Hänen mukaansa, se menee usein sekaisin esimerkiksi selibaatin kanssa. Sovijärvi sanoo, että jotkut tuntuvat myös ajattelevan, että aseksuaalit ovat jotenkin parempia tai puhtaampia ihmisiä kun he eivät harrasta seksiä.

Minua vähän ällöttää, jos joku pitää minua seksikkäänä.

Kysyn Sovijärveltä, onko hän ikinä toivonut, ettei olisi aseksuaali?

– En. Se poisti multa muun muassa hirveästi ulkonäköpaineita. Kun ei tarvitse miettiä sitä, että mitä ihmiset ajattelevat, jos päästän ne minun iholle. Kun kukaan ei tule pääsemään minun iholle, niin ei tarvitse välittää kuin siitä, että itse viihdyn itseni kanssa.

Vaikka ulkonäköpaineet ovatkin helpottaneet, tykkää Sovijärvi edelleenkin panostaa ulkonäköönsä. Hän kertoo, että hänen itsetuntonsa on parantunut huimasti sen jälkeen, kun hän tajusi olevansa aseksuaali.

– Värjään hiuksia ja tykkään näyttää nätiltä, jos on vaikka juhlat. Mutta en esimerkiksi tykkää pukeutua seksikkäästi. Minua vähän ällöttää, jos joku pitää minua seksikkäänä, nainen naurahtaa.

KYSYMYKSIIN VASTAUKSIA VERTAISTUKIRYHMÄSTÄ

Sovijärvi toimii Jyväskylässä aseksuaalien vertaistukiryhmän toisena vetäjänä. Hän on ollut toiminnassa mukana kolme vuotta. Ennen ryhmän vetäjäksi ryhtymistä, nainen tapasi aktiivisesti muutaman jyväskyläläisen aseksuaalin kanssa. Yksi porukasta tunsi Jyväskylän Setan hallituksen puheenjohtajan, joka pyysi heitä pitämään ryhmää aseksuaaleille.

-Ryhmän pitäminen tuntui hyvältä idealta, se tekee meitä vähän näkyvämmäksi. Tällainen ryhmä on hyvä paikka kysyä muiden kokemuksista ja muutenkin keskustella kaikesta aiheeseen liittyvästä.

Seksuaalisuus on liukuvaa, eli voi olla, että jossain vaiheessa ei ole minkäänlaisia seksuaalisia haluja, kun taas jossain vaiheessa niitä on jonkun verran tai paljon.

Sovijärven mukaan, ihminen, joka on ihan vasta löytänyt termin aseksuaali, saattaa miettiä, että kuvaako tämä varmasti minua. Hänen mielestään moni ei myöskään halua lyödä lukkoon sitä heti, varsinkin jos ihminen on vielä nuori ja etsii itseään.

Mitä Sovijärvi sitten haluaisi sanoa nuorelle ihmiselle, joka epäilee olevansa aseksuaali?

-Älä ota paineita. Tässä ei ole mitään vikaa, aseksuaalit on ihan normaaleja ihmisiä. Sinä olet sitä, miltä itsestä tuntuu, jos koet olevasi aseksuaali, se on ihan ok. Jos taas koet myöhemmin, että et ole, niin sekin on ihan ok.

Aseksuaalisuus ei siis välttämättä ole kiveen hakattu. Seksuaalisuus on liukuvaa, eli voi olla, että jossain vaiheessa ei ole minkäänlaisia seksuaalisia haluja, kun taas jossain vaiheessa niitä on jonkun verran tai paljon.

VOIKO OLLA KOKONAINEN ILMAN PARISUHDETTA?

Kautta aikojen normi on ollut se, että ihminen on parisuhteessa. Ja jos näin ei ole tai ihminen ei tunnu löytävän kumppania millään, on se herättänyt oudoksuntaa. Jokainen pystyy varmasti samaistumaan tilanteeseen, jossa sukujuhlissa tädit ja sedät kyselevät, että jokos sitä sinulta se seurustelukumppani löytyy? Nuorempana myös Sovijärvi kaipasi parisuhdetta.

Sitä voi olla onnellinen myös itsekseen ja joillekin se sopii paremmin.

-Olen jälkeenpäin miettinyt, että oliko se parisuhteen haluaminen oikeastaan kuinka paljon lähtöisin minusta vai ulkopuolelta. Kulttuurista tulee tosi vahvasti sitä viestiä, ettet ole kokonainen, onnellinen ihminen ennen kuin sinulla on se kumppani. Ja että, sinussa on jotain vikaa, jos et sellaista saa. Sitä on alkanut myöhemmin tajuamaan, ettei se ole näin. Sitä voi olla onnellinen myös itsekseen ja joillekin se sopii paremmin.

Kun puhumme Sovijärven kanssa tulevaisuudesta ja siitä luuleeko hän, että joskus vielä olisi parisuhteessa, ei hän ainakaan suorilta tyrmää ajatusta.

– Ne pari asiaa mitkä haluisin parisuhteelta on, että voitaisiin käydä yhdessä matkoilla, koska yksin matkustaminen on aina vähän pelottavaa. Ja että voitaisiin katsella sohvalla leffoja ja lätistä tyhmiä. Enemmän se vaan olisi sellaista kämppisjuttua. Toisaalta minun oman tilan tarve on niin suuri, etten oikein tiedä, että kestäisinkö sitä et joku asuisi mun kanssa samassa kämpässä. Toisaalta se kumppani vois olla vaan joku kiva naapuri, nainen naurahtaa.

4 vastausta artikkeliin “SEKSIÄ? EI KIITOS.

    1. Samaa mieltä. Tosi hyvä juttu ja kiva, että tästä puhutaan näin avoimesti. Itsekin olen (gray-)aseksuaali, mutten kyllä uskalla puhua siitä noin avoimesti. Olen oivaltanut asian vasta vuosi sitten ja vain lähimmät ystäväni tietävät asiasta. Olisinpa yhtä rohkea kuin Merkku. Arvostan.🙂

  1. Kiva kirjoitus🙂 Se että on aseksuaali ei tarkoita sitä, etteikö voisi saada onnistunutta parisuhdetta. Se mikä lasketaan onnelliseksi, on itse pariskunnasta kiinni. Mut itse kans samaistun ton aseksuaalisuuden lisäksi tohon aromanttisuuteen, joten normaali parisuhde ei ole se eka juttu mielessä. Ehkä joku todella platoninen suhde voisi omalta kohdalta joskus onnistua, mutta yksin eläminen on kyllä kans tosi kivaa. Ja kunhan on ystäviä, niin heidän kanssaan voi myös matkoille lähteä yms.🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s