RUOHOLLA LEIPÄ PÖYTÄÄN

TEKSTI JA KUVAT Emma Hinkula

-Kasvattaminen on terapeuttista. Se kun saa niiden pikkusten kanssa touhuta on tosi mukavaa, 28-vuotias oululainen Kimmo kertoo. Ja ei, hän ei työskentele päiväkodissa tai koulussa, vaan kasvattaa kannabista.

Kimmo aloitti kannabiksen kasvattamisen vuonna 2006. Suurin syy siihen oli se, että se tuli halvemmaksi kuin aineen ostaminen katukaupasta. Se on hänen mukaansa myös riskittömämpää:

-Ei tule vääränlaisten ihmisten kanssa touhuttua.

kotikasvatus_1-01 copy.jpg

Nettifoorumi johdatteli Kimmon ammatin saloihin. Virheitä hän on tehnyt paljon, mutta sitä kautta oppi on mennyt kantapään kautta perille.

-Nyt kaikki menee ihan hyvin. Enää ei tarvitse opiskella, vaan tietää heti mitä tehdä, jos jotain ongelmia ilmenee.

Vaikka Kimmon mukaan kannabiksen kasvattaminen on toisaalta riskittömämpää, kuin katukaupassa asiointi, liittyy kasvatukseenkin uhkia. Ilmiselvin niistä on poliisi. Kimmo on itse jäänyt vain kerran kiinni ja seurauksena siitä oli 120 euron sakko, sekä kasvatuslaitteiden takavarikointi. Hänellä oli silloin kaksi kasvia kasvamassa.

Tottakai ne tulee ja vie sulta kaiken, jos ne vaan tietää että sulla on kasvit kasvamassa

Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan yhden kasvin oletettu tuottotulos on 25 grammaa. Sanktiot siis määräytyvät kasvien lukumäärän mukaan. Sama rangaistus tulee ihmiselle, jonka kodista löytyy viisi täysikasvuista kannabiskasvia, tai viisi kasvin taimenta.

Vaikka Kimmo ei ole jäänyt kiinni vuosiin on pelko siitä usein läsnä. Etenkin prosessin loppuvaiheessa.

-Silloin näkee mikä se työn hedelmä tulee olemaan, jos oot hoitanut homman hyvin. Silloin saattaa alkaa tulemaan jopa vähän vainoharhaisia ajatuksia. Että, mitä jos joku tulee tuolta ovesta läpi tai jotain vastaavaa.

Viranomaisten lisäksi huolta aiheuttaa jossain määrin myös narkomaanit, jotka ovat esimerkiksi velkaantuneet pahasti ja tarvitsevat epätoivoisesti rahaa.

-Tottakai ne tulee ja vie sulta kaiken, jos ne vaan tietää että sulla on kasvit kasvamassa, Kimmo sanoo.

EDELLEEN YHTEISKUNTAKELPOINEN

Vaikka Kimmon työ onkin harmaan talouden puolella, kokee hän olevansa yhteiskuntakelpoinen. Hänen mielestään kannabiksen kasvatuksen voi rinnastaa oikeaan työhön. Se sitoo todella paljon. Vaikka kasvatusjärjestelmä on aika pitkälti automatisoitu, vaatii se paljon työtä eikä hän voi lähteä esimerkiksi pitkäksi ajaksi reissuun.

-About viikoksi voin lähteä jonnekin, riippuen tietenkin missä vaiheessa prosessi on. Kasvatusprosessi kestää suurin piirtein 3-4 kuukautta. Lomailut on hoidettava jälkikäteen. Jos laiminlyöt tiettyjä asioita, niin se kostautuu heti. Olin joskus päivän liian pitkään pois kotoa ja kaikki kasvit olivat kuolleet.

Kimmo ei ole tällä hetkellä palkkatyössä. Hän elää tuilla ja kannabiksen kasvattamisella.

kotikasvatus3_uusinYhden sadon tuotto vaihtelee suurestikin. Joskus se on 1000 euroa ja joskus jopa 6000 euroa. Kimmo kertoo, että suurin osa ostajista on viihdekäyttäjiä. Kaikki myynti menee omille ystäville, kadulle ei Kimmolla tulisi ikinä mieleenkään lähteä kauppaamaan. Suurinta osaa valmiista sadosta hän ei kuitenkaan myy eteenpäin vaan jättää omaan käyttöönsä. Kysyessäni Kimmon omaa kannabiksen kulutusta hän kertoo sen välillä olevan melko runsasta.

– Oon polttanut noin 10 vuotta. Eikä taukoja välissä ole hirveästi ollut. Jos mun pitäisi ostaa kannabikset itse, niin rahat eivät ikinä riittäisi omaan päivittäiseen käyttöön. Joskus laskin, että mulla saattoi mennä viisi grammaa ihan helposti, jos pössyttelin aamusta iltaan.

Esimerkiksi Oulun alueella yksi gramma kannabista maksaa noin 15-20 euroa. Kimmon käyttömäärällä se tekisi jopa 100 euroa päivässä.

Tällä hetkellä Kimmo ei kuitenkaan itse käytä kannabista. Hän on ollut polttamatta noin kuukauden verran. Syynä lopettamiseen oli hänen mukaansa passivoituminen ja ruokahalun menettäminen. Kuukauden tauon jälkeen Kimmo kertoo olon olevan huomattavasti energisempi ja sosiaalisempi. Myös ruokahalu on lisääntynyt. Lopettaminen ei ollut kuitenkaan aivan helppoa:

Mutta kyllä mä aion ainakin radikaalisti vähentää. Ehkä jatkossa se on vaan sellaisessa rentoutumistarkoituksessa, Kimmo summaa.

-Ensimmäinen viikko oli kyllä aika kamalaa. Hermoja kiristi, en saanut unta yöllä, enkä muutenkaan jaksanut ihmisiä ympärillä oikeastaan ollenkaan. Kun aamulla heräsin, niin oli sellainen olo, että nyt puuttuu jotain. Vähän sama, kun kahvin jälkeen menet röökille, niin musta tuntui, että olisi pitänyt olla se kahvijointti mukana.

-Sen viikon jälkeen se sitten oikeastaan helpotti. Nyt ei edes tee mieli.

Kimmo ei kuitenkaan usko, että hän lopettaa kannabiksen käyttöä kokonaan, vaan tauko kestää niin pitkään, kun tuntuu hyvältä.

-Mutta kyllä mä aion ainakin radikaalisti vähentää. Ehkä jatkossa se on vaan sellaisessa rentoutumistarkoituksessa, Kimmo summaa.

SOSIAALISET SUHTEET KOETUKSELLA

Kannabiksen kasvattaminen on vaikuttanut jonkun verran myös Kimmon sosiaalisiin suhteisiin. Kun tekee jotain laitonta omassa kodissaan, ei sinne luonnollisesti voi ottaa ketä tahansa vierailulle.

-Pitää vähän ensiksi tarkkailla ihmisiä ja sitten tehdä päätös, että tutustuuko johonkin ihmiseen paremmin vai ei.

Kimmon lähipiirissä kaikki ihmiset ovat aika lailla samaa mieltä kannabiksesta ja sen kasvattamisesta: se on ihan ok. Myös Kimmon äiti ja äidin mies ovat tietoisia hänen toiminnastaan.

-Aluksi äiti vähän nuhteli, nykyään hänkin on kuitenkin hyväksynyt asian täysin, hän naurahtaa.

Entä miten käy kasvattamisen silloin, jos Kimmo perustaa perheen ja saa lapsia?

-Se riippuisi varmaan aika paljon tästä mun kumppanista, että mitä mieltä hän on asiasta. Mutta en ainakaan samoissa tiloissa perheen kanssa jatkaisi kasvattamista. Ne tilat olisi jossain muualla.

Ihan turhaan poliisit käyttävät määrärahoja siihen, että ne käyvät hakemassa jonkun ihmisen kotoa niin sanotusti rikkaruohoksi luokiteltavaa kasvia. Se ei kuitenkaan ole mitään heroiinia tai kokaiinia.

Vaikka kannabiksen kasvattaminen on Suomessa laitonta, ei Kimmo usko ainakaan tällä hetkellä sitä ikinä lopettavansa. Se on hänen kutsumusammattinsa. Kysyessäni Kimmon tulevaisuudensuunnitelmista, kertoo hän niiden olevan vahvasti sidoksissa kasvattamiseen.

– Jos kannabis joskus laillistetaan, haluaisin viljellä ja kehittää lajikkeita. Uskon, että jossain vaiheessa se muuttuu lailliseksi. Jenkkilästähän tuo kaikki lähtee. Siellä on jo aika moni osavaltio laillistanut lääkekäytön ja jopa viihdekäytönkin.

Vaikka kannabiksen laillistaminen vaikuttaisi huomattavasi Kimmon omiin tuloihin, toivoo hän silti, että se tapahtuisi. Silloin hänen ei enää tarvitsisi piilotella ja sosiaaliset suhteetkin helpottuisivat. Hänen mielestään poliisien resursseja voisi silloin kohdentaa johonkin tärkeämpään, kuin pilven kasvattajien jahtaamiseen.

– Ihan turhaan poliisit käyttävät määrärahoja siihen, että ne käyvät hakemassa jonkun ihmisen kotoa niin sanotusti rikkaruohoksi luokiteltavaa kasvia. Se ei kuitenkaan ole mitään heroiinia tai kokaiinia.

Kimmon nimi muutettu.

Yksi vastaus artikkeliiin “RUOHOLLA LEIPÄ PÖYTÄÄN

  1. Syrjäytyminen kuvattuna muutamalla kappaleella tekstiä. Heti pitäisi saada kyllä verotettavaksi nämä harmaat tulot. Kimmolle vaan toivoa elämään ja toivottavasti Kimmo ei nosta harmaan ammatin lisäksi yhteiskunnalta ilmaista rahaa, vai onkohan Kimmo perustulokokeilussa mukana?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s