MIES, ÄLÄ SIEDÄ KÄPÄLÖINTIÄ

kolumnikuva_sofia-01

TEKSTI SOFIA HÄNNINEN

Keskustelen miespuolisen ystäväni kanssa viimeksi kokemastani käpälöinnistä baarissa. Hän on selvästi pahoillaan. Mikä joitakin miehiä vaivaa, ystäväni tokaisee turhautuneena.

Keskustelu kuitenkin siirtyy siihen, onko hän kokenut vastaavaa naisten toimesta. Toki on.

Hän kertoo esimerkkinä tilanteesta, jossa baarissa kaksi tyttöä olivat ahdistelleet häntä. Toinen oli puristanut häntä pakarasta. Hyvä perse, tytöt olivat nauraneet räkäisesti päälle. Ystäväni lisää, ettei tapaus ollut todellakaan ainoa, eikä valitettavasti edes niistä pahin.

Viimeksi kokiessani vastaavan tilanteen, minun ei tarvinnut sanoa juuri mitään, kun poket jo heittivät käpälöivän miehen baarista ulos. Ja hyvä niin, mutta miksi niin ei tehty tuolle kyseiselle tytöille?

Kun tiedustelen toiselta miespuoliselta henkilöltä, onko hänellä asiasta kokemusta, on vastaus taas kyllä. Koettu häirintä ei ole ollut ahdistavaa, vaan lähinnä kiusallista. Mutta tapauksista kertoessa reaktiot ovat usein olleet huvittuneita ja vähätteleviä: älä valita. Lääpintä naisilta pitäisi ottaa imarteluna, ei loukkauksena.

Mutta tapauksista kertoessa reaktiot ovat usein olleet huvittuneita ja vähätteleviä: älä valita. Lääpintä naisilta pitäisi ottaa imarteluna, ei loukkauksena.

Viime vuonna netissä kiersi #lääppijä-kampanja, jossa lähinnä naiset jakoivat omia kokemuksiaan seksuaalisesta ahdistelusta. Kun nettipoliisi Marko ”Fobba” Forrs jakoi Twitterissä oman kokemuksensa seksuaalisesta häirinnästä, osa kommenteista oli vähätteleviä. Tämä kertoo piilevistä asenteista: vain naisiin kohdistunut häirintä otetaan vakavasti.

Kun julkisuuteen on tullut esimerkiksi tapauksia, joissa naisopettaja on harrastanut seksiä oppilaansa kanssa, ovat miehetkin kommentoineet tapauksia vähättelevästi. ”Heh heh, hyvää opetusta”, kommentoi eräskin uutista Facebookissa. Kuvittele tilanne, jossa miesopettaja olisi tehnyt saman naispuoliselle oppilaalleen. Kukaan ei kommentoisi sen olevan hyvää opetusta, vaan ihan rehellistä häirintää.

Ystäväni tuumii, että naisille tilanne voi olla ahdistavampi, koska mies on fyysisesti uhkaavampi. Itse en kuitenkaan koskaan koe tilanteessa ahdistavana sitä, että mies voisi fyysisesti päihittää minut. Inhottavinta käpälöinnissä on se, että joku haluaa olla kunnioittamatta koskemattomuuttani. Se tunne voi syntyä kaikille, huolimatta ahdistelijan fyysisesti heikommasta tai vahvemmasta asemasta.

Voi olla hämmentävä tilanne saada epätoivottua huomiota naisilta, kun roolit on perinteisesti mielletty niin, että miehen kuuluu jahdata naista. Mutta ei ole olemassa toivottua seksuaalista häirintää. Silloin häirintä-sana olisi sen yhteydessä turha.

Miehiltä naisiin kohdistuvasta ahdistelusta puhutaan niin paljon, että naisille on useammin selvää, miten tilanteissa tulee reagoida. Käpälöintiä ei tarvitse ottaa kehuna. Samasta syystä sen myöntämistä ei myöskään tarvitse hävetä: en koskaan koe koskaan vaikeaksi kertoa itseeni kohdistuneista ahdistelutapauksista. Siitä pitääkin puhua.

Harvemmin taas kuulen miesten valittavan viikonlopun jälkeen tilanteista, joissa taas joku lyyli tuli väkisin hinkkaamaan peppua etumusta vasten tanssilattialla. Ehkä pitäisi.

Ei kumpikaan sukupuoli voi vaatia yksinoikeudella koskemattomuutta, jos ei kunnioita sitä myös toiseen suuntaan. Ehkä keskustelun puutteen takia kaikki naiset eivät edes tunnista tätä ongelmaa itsessään.

Harvemmin taas kuulen miesten valittavan viikonlopun jälkeen tilanteista, joissa taas joku lyyli tuli väkisin hinkkaamaan peppua etumusta vasten tanssilattialla. Ehkä pitäisi.

Seksuaalisesta häirinnästä olisi aina syytä pitää melua. Miehet eivät ole pelkkiä viettinsä varassa kulkevia olentoja, jotka ottavat jokaisen puristuksen ja taputuksen kiitollisena vastaan. Uskon, että jos miehiin kohdistuvasta häirinnästä keskusteltaisiin enemmän, selviäisi sen olevan yleisempää kuin uskommekaan.

Jos naisten harjoittamaa ahdistelua ei kuitattaisi vain olankohautuksella, alettaisiin seksuaaliseen häirintään kiinnittää huomiota enemmän yleisellä tasolla, eikä vain toista sukupuolta koskevana ongelmana. Koko ilmiö saisi enemmän huomiota, mistä hyötyisivät kaikki jotka eivät kaipaa ylimääräisiä käsiä perseelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s