LESTADIOLAISESTA LUTKAKSI?

TEKSTI JA KUVA Mari Jäntti

5. Moos. 6:4-5. ”Kuule Israel! Herra, meidän Jumalamme on yksi Herra. Ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi.”

Hindulaisethan uskovat syntyvänsä kuoleman jälkeen esimerkiksi joksikin eläimeksi. Mä sanoin äidille että paljon mieluummin mä syntyisin lehmäksi kun menisin taivaaseen, kertoo lestadiolaisuudesta luopunut Ronja, 25.

Ronjasta tuntui ensimmäisen kerran jo pienenä tyttönä, että omassa uskonnossa ei ole mitään järkeä. Häntä ei kiinnostanut raamatun selailu, seurat, eikä syntien tunnustaminen. Kiinnostavampaa oli ala-asteen disco, musiikki ja meikit.

Ronja syntyi vuonna 1991 lestadiolaisperheen toiseksi lapseksi. Perhe oli tavallinen uskovainen perhe. Seuroissa käytiin sunnuntaisin, kirkossa jouluisin ja Suviseuroissa kesäisin. Ronjan jälkeen perheeseen syntyi vain kaksi lasta lisää. Puolestaan serkkuja hänellä on 50 ja pikkuserkkuja yli 200.

lestadiolaisuus2

USKOTON ELÄMÄ

Luuk. 10:27. Hän vastasi ja sanoi: ”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.”

Jo 13-vuotiaana Ronja päätti, että hän ei enää halua kuulua lestadiolaiseen yhteisöön. Hän ei enää uskonut. Ronja ei osaa sanoa vain yhtä asiaa, miksi hän halusi erota uskosta. Ronjan mukaan se ei vain ikinä ollut tuntunut omalta jutulta.

Ronja ei aluksi uskaltanut kertoa erosta vanhemmilleen. Tyttö kapinoi vanhempia vastaan ja riitoja syntyi yhä useammin.

– Kerran kesken isoa riitaa mä sitten pamautin, että en enää usko, enkä halua olla enää lestadiolainen. Vanhemmat ottivat sen yllättävän hyvin, ne varmaan ajatteli kapinoinnin olevan pelkkä ohimenevä vaihe.

Ronja asui muutaman vuoden vanhempiensa kanssa sulassa sovussa. 16-vuotiaana hän muutti asumaan omilleen.

Kerran Ronjan poissa ollessa, hänen isänsä kävi tyttären asunnolla. Isän järkytykseksi hän löysin Ronjan keittiönpöydältä vajaan viinapullon. Myös Ronjan autonavaimet olivat poissa. Isä päätteli, että tytär on lähtenyt humalassa ajamaan autoa. Pian Ronja hälytettiin tulemaan vanhempiensa luo.

– Siellä ne odottivat mua palopuheen kanssa. Vanhempani koittivat käännyttää minua takaisin, uhkailivat helvetillä ja uskoivat, että käytän huumeita ja lutkailen ympäri kyliä. Kaikki mitä koetin selittää oli heidän mielestään valhetta ja paskapuhetta.

Kesken riitelyn Ronjan äiti heitti tyttärensä kirjaimellisesti ulos ja teki samalla selväksi, ettei Ronjalla olisi enää ikinä mitään asiaa kotiin. Vanhemmat irtisanoivat Ronjan asunnon ja tyttö jäi ilman kotia.

– Siitä mä sitten menin kavereiden luo ja mietittiin porukalla, että mitäköhän tässä nyt tekisi. Samat ystävät on pysynyt mun rinnalla vielä näihin päiviin asti. Mä en olisi selvinnyt ilman niitä.

JOS ÄITI TAPASI UUDEN IHMISEN HÄN KUULEMMA KERTOI HÄNELLÄ OLEVAN VAIN KOLME LASTA. OLIN KUIN KUOLLUT ÄIDILLE.

Lopulta Ronja muutti ystäviensä kanssa asumaan kimppakämppään. Hän ei voinut tehdä muuta kuin odottaa, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Ronjan äiti yritti soittaa muutamia kertoja Ronjalle, mutta hän ei vastannut. Sitten yhteydenpito loppui kuin seinään. Hän ei kuullut äidistään mitään seuraavaan kahteen vuoteen. Puolestaan välit isään eivät Ronjan mukaan ikinä menneet täysin poikki. Välillä hänen isänsä soitti Ronjan äidiltä salaa ja kyseli miten tytär jaksaa. Ronjan mukaan äiti kontrolloi koko perhettä. Tytär itse ei ottanut kertaakaan yhteyttä kumpaankaan vanhempaansa.

Ronjan välit säilyivät myös muihin sukulaisiin ja perheenjäseniin, ainoastaan äiti ja Ronjan nuorin sisarus katkaisivat välit täysin.

– Mummo ja pappa olivat itkeneet ja rukoilleet puolestani monet kerrat. Lopulta he hyväksyivät eroni nopeammin kuin äitini ja nuorin sisarukseni.

Kahden muun sisaruksen kautta Ronja sai kuulla mitä muulle perheelle kuului. Ronjasta tuntui hyvältä, että sisarusten kautta hänellä pysyi jonkinlainen side myös muihin perheenjäseniin. Valitettavasti kaikki kuulumiset eivät aina olleet kovin iloisia.

– Jos äiti tapasi uuden ihmisen hän kuulemma kertoi hänellä olevan vain kolme lasta. Olin kuin kuollut äidille.

Kaikesta huolimatta Ronja pysyi vahvana ja luotti parempaan huomiseen.

– Uskoin koko ajan, että kyllä ne jossain vaiheessa tulee järkiinsä ja ymmärtää ratkaisuni. Niiden on pakko.

VIIMEINEN NAULA ARKKUUN

Ronja sai tietää isänsä sairastavan syöpää kun Ronjan sisar ilmoitti asiasta tekstiviestillä. Oli vuosi 2010.

– Laitoin isälle viestiä, että tämä pelleily loppuu nyt.

Kuuden vuoden ajan Ronjan suhteet perheeseen olivat olleet siksakkia. Lopulta isän sairaus toi perheen yhteen.

Ronja tapasi perheensä ensimmäistä kertaa hänen serkkunsa häissä noin vuosi sitten. Isä jutteli tyttärelleen niitä näitä ja käyttäytyi aivan normaalisti. Äidille Ronja oli kuin ilmaa. Pian häiden jälkeen Ronja alkoi saamaan äidiltään lukemattomia määriä tekstiviestejä. Ronjan mukaan viestien määrä ja sisältö oli jotain aivan sairasta.

– Äiti kertoi viesteissään siitä, kuinka liikun epämääräisten ihmisten kanssa ja käytän huumeita. En vastannut kaikkiin viesteihin, sillä osa niistä oli täysin hulluja.

Lopulta Ronjan pinna paloi ja hän ilmoitti, ettei enää aio kuunnella äitinsä puheita ja, että äiti ei tiedä mitään Ronjan elämästä. Yllättäen äiti pyysi Ronjaa käymään kotona.

– Menin käymän kotona ja yhtäkkiä kaikki oli kuin ennenkin. Äidin tekstiviesteistä ja kaikesta muista tapahtumista ei puhuttu sanaakaan. Eikä ole puhuttu tähänkään päivään mennessä.

Ronja uskoo äitinsä käyttäytyneen oudolla tavalla, koska häntä pelotti mitä Ronjalle on tapahtumassa.

– Äiti toitotti luultavasti itselleen huumeidenkäyttö juttuja ja muita kauheuksia niin kauan, että hän alkoi uskoa omiin pelkoihinsa. Eli siihen, että makaan jossain ojassa piikki kädessä.

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta Ronja kokee, että hänen perheensä on suhteellisen suvaitsevainen lestadiolaisperheeksi. Hän tietää useita perheitä, joissa perheenjäsen on lopullisesti hylätty tämän erotessa uskonnosta.

– On perheitä joille uskosta eroaminen ihan ok ja sitten on niitä, jotka eivät ole nähneet perhettään 15 vuoteen. Siinä on sitten pakko alkaa rakentamaan elämää täysin tyhjältä pöydältä.

SUURIN NIISTÄ ON RAKKAUS

Jeremia 1:5. ”Minä tunsin sinun jo ennenkuin minä sinun valmistin äitis kohdussa, ja pyhitin sinun ennenkuin sinä äidistäs synnyitkään, ja panin sinun kansain prophetaksi.”

Jos Ronja voisi kelata aikaa taaksepäin, hän tekisi kaiken uudelleen. Siitäkin huolimatta vaikka elämä on välillä ollut yhtä helvettiä.

– Muuten elämäni olisi esittämistä ja valhetta. Jos olisin jäänyt uskoon, olisin tehnyt sen vain vanhempieni takia.

Kaikesta tapahtuneesta huolimatta Ronja ei ole omien sanojensa mukaan katkera vanhemmilleen.

– Pääasia on, että kaikki on hyvin. Millään muulla ei ole nyt merkitystä.

Vaikka Ronja ei enää lestadiolaiseen yhteisöön kuulu, on hänen mielestään uskonnossa myös hyviä asioita.

– Suurin osa lestadiolaisista kasvattaa lapsensa hyvin. Lapsille opetetaan hyviä käytöstapoja ja vanhempien ihmisten kunnioitusta. Tuntuu, että osalta nykyajan nuorilta nämä perustaidot puuttuu ihan kokonaan.

Ronja muistelee myös Suviseuroja lämmöllä. Ilmassa tuoksui kesä, kavereita oli joka nurkalla ja nurmikko kutitteli jalkapohjia.

– Suviseurat olivat yksi kivoimmista asioista lestadiolaisuudessa. Mua ei tosin kiinnostanut siellä mikään muu kuin ympäri Suomea tulleet kaverit.

Vaikka Ronjaa ei virsien veisaus ja hartaushetket innostaneet, ei hän silti kuulunut niihin porukoihin, jotka lähtivät salaa juopottelemaan. Ronja kertoo aina kunnioittaneen uskoa, eikä halunnut tehdä mitään tyhmää – ei edes kapina-aikanaan.

– En ole ikinä mennyt humalassa tai krapulassa vanhempieni luokse. Enkä tule menemään.

Tällä hetkellä Ronja opiskelee lähihoitajaksi. Hän on aina rakastanut lapsia ja hoiti sukunsa lapsia jo pikkutyttönä. Omia lapsia Ronja ei kuitenkaan halua. Hän on nähnyt läheltä kuinka uskossa olevat naiset romahtelevat yksi toisensa jälkeen.

– Jos olet lestadiolainen nainen, niin vuoden välein sä joko imetät tai olet raskaana. Jos sinulla on kymmenen lasta ja vanhin niistä on 12-vuotias, niin kyllä sinä olet väsynyt.

USEAT LESTADIOLAISET AJATTELEVAT, ETTÄ JOKAINEN LAPSI ON JUMALAN LAHJA JA JOKAISELLE PERHEELLE ANNETAAN NIIN MONTA LASTA KUIN PERHE ON VALMIS HOITAMAAN.

Ronjan mukaan äitien väsymys on lestadiolaispiireissä edelleen tabu. Vaikka asiaan on herätty viime vuosina, niin äitien väsymyksestä ei silti lestadiolaisten kesken puhuta. Jokaisen äidin tulisi olla hymyssä suin pullaa leipova supermamma.

– Serkkuni vanhin lapsi täytti tämän vuoden maaliskuussa neljä vuotta. Serkku synnytti seuraavana kuuna neljännen lapsensa. Hänellä on siis kolme vaippaikäistä lasta ja yksi nelivuotias, kuka muka nauttii tuosta ja sanoo, ettei ole väsynyt?

Useat lestadiolaiset ajattelevat, että jokainen lapsi on Jumalan lahja ja jokaiselle perheelle annetaan niin monta lasta kuin perhe on valmis hoitamaan. Luku voi olla hyvinkin pieni, kuten Ronjan perheessä tai lähennellä jopa paria kymmentä.

Suurissa perheissä osa äideistä helpottuu keskenmenoista.

– Jos keskenmeno tulee, sen ajatellaan olevan jumalan tahto ja sillä on jokin merkitys, Ronja kertoo.

Myöskään naimisiinmeno ei ole nuorta naista koskaan houkuttanut. Nyt Ronja elää tavallisen parikymppisen elämää. Opiskelemisen lisäksi hän käy töissä, näkee ystäviään, käy baareissa ja mikä tärkeintä, tapaa perhettään lähes viikoittain. Kaikkea tätä hän tekee ilman uskoa.

– Joissain asioissa ehkä uskon Jumalaan, en tosin tiedä miksi. Varmaan koska pennusta asti siitä on toitotettu koko ajan. En myöskään ikinä rukoile, en edes silloin kuin isä sairastui. Kokeilin sitä joskus 15 vuotiaana, mutta eihän siitä mitään tullut.

Yhdestä asiasta Ronja on kuitenkin varma.

– En usko taivaaseen, enkä helvettiin. Mä uskon, että me kaikki jäädään ihan sinne hautuumaalle.

Ronjan nimi muutettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s