MITÄ JOS SOSIAALIPALVELUITA EI OLISI?

TEKSTI MARI JÄNTTI         KUVAT STOCKSNAP

Kuvittele seuraava tilanne.

Kuun alussa tilillesi ei ilmestyisikään opintotukea, asumislisää, toimeentulotukea tai eläkettä. Sairastuisit, mutta et pääsisi lääkäriin, koska sinulla ei ole rahaa maksaa hoitokuluja. Sinulla ei olisi töitä, eikä rahaa maksaa vuokraa. Rahaa ei luonnollisesti olisi myöskään ruokaan tai muuhun elämiseen. Sinulla olisi mahdollisesti jokin pitkä-aikainen sairaus, mielenterveysongelmia tai riippuvuuksia.

Lähes jokainen meistä käyttää jossain elämänsä vaiheessa jotain sosiaalipalvelua. Kyseisten palveluiden käyttäjiä on Suomessa vuosittain noin 1,1 miljoonaa. Suomalaisista 90 prosenttia on sitä mieltä, että sosiaalipalvelut ovat hyvä asia.

sossu2-01Mutta mitä jos meillä ei olisikaan yhteiskuntaa tukemassa? Mitä sinä tekisit, jos et saisi rahallista tukea mistään? Mitä sinä olisit valmis tekemään selviytyäksesi?

Jyväskylän yliopiston lehtori ja työttömyyden aktivoinnista väitellyt, Tuija Kotiranta uskoo, että Suomessa tilanne kehkeytyisi samaan suuntaan kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

– Mielestäni kaikista pahinta tällaisessa tilanteessa olisi rikollisuuden, sekä ihmis- ja huumekaupan kehittyminen. Varakkaat menisivät turvaan ja ne, jotka eivät lähtisi rikoksen tielle ja söisivät kaurapuuroa, kärisisivät pahiten. Iso osa koittaisi elää sukulaisten avulla.

Pystyisitkö sinä kuvittelemaan elämään sukulaistesi nurkissa ja ehkäpä varastelemaan milloin mitäkin, jotta saisit edes vähän rahaa? Harva meistä kuitenkaan on peräisin varakkaasta suvusta. Lisäksi jollain keinolla olisi pakko pystyä puolustamaan itseään. Kotirannan mukaan Suomi ei sosiaalipalveluiden kadotessa olisi enää yhtä turvallinen kuin se nyt on.

– Hengenvaaralliset tilanteet varmasti lisääntyisivät, sillä kaduilla ei olisi enää turvallista kävellä.

RIKOS VAI REHELLISYYS?

Miksi jotkut ihmiset sitten turvautuvat esimerkiksi rikoksiin, eivätkä yritä elää muilla tavoilla? Suomalaisina emme voi tietää millaista olisi elää maassa, jossa sosiaalipalveluita ei ole. Monissa muissa maissa se on kuitenkin arkipäivää.

Yhdysvaltalainen Michael K. Williamsin on tehnyt aiheesta dokumenttisarjan nimeltä Viceland. Sarjassa sukelletaan muun muassa laittomaan mustan pörssin talouteen. Sarjan ihmiset ovat mielestään siinä jamassa, että heidän ainoa keino selviytyä, on tehdä rikoksia, kuten varastaa autoja, myydä huumeita ja aseita.

Näitä ihmisiä miettiessä on helppo pyöräyttää silmiään ja ajatella, että menisivät töihin. Jokainenhan meistä täällä oman polkunsa joutuu tallaamaan.

Varakkaat menisivät turvaan ja ne, jotka eivät lähtisi rikoksen tielle ja söisivät kaurapuuroa, kärisisivät pahiten.  

Mutta mitä jos töitä ei yksinkertaisesti ole? Ja jos niitä sattuisi olemaan, niiden tekeminen ei olisi millään tasolla kannattavaa. Rikosten tekeminen olisi helpompaa ja rahaa saisi kymmenkertaisesti enemmän verrattuna rehellisiin töihin.

Myös Kotirannan mukaan suurin ongelma Suomessa on se, että töitä ei ole kaikille.

– Lehdet huutavat, että eikö näille työpaikoille ole hakijoita. Totuus on kuitenkin se, että osa ihmisistä ei ole yksinkertaisesti nykytyöelämään sopivia ja usein työkyvyttömyys johtuu siitä, että työelämän ehdot kovenevat mahdottomiksi. Kysymys voi olla myös siitä, että palkka on liian matala.

Vicelandin jokaisessa jaksossa esille nousee työttömyys.  Sarjaa on kuvattu Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, sekä Etelä-Afrikassa. Sanomattakin on selvää, että missään edellisissä maissa ei ole Suomen sosiaalipalveluiden veroista järjestelmää. Osa näissä maissa asuvista ihmisistä on siinä jamassa, kuin sinä olit tämän tekstin alussa.

VÄÄRÄN PALVELUN PIIRISSÄ

Kotirannan mukaan moni ihminen on tällä hetkellä väärän sosiaalipalvelun piirissä.

– Ihmisiä sysätään vääriin paikkoihin eivätkä he osaa puolustaa itseään. Useat henkilöt ovat esimerkiksi tällä hetkellä työttömiä, vaikka he kuuluisivat sairauseläkkeen piiriin.

Kotirannan tuttavalle kävi vastikään tapaus, jossa lääkäri ei viitsinyt kirjoittaa potilaalle uutta lääkärintodistusta kuntoutuseläkkeen jatkamista varten. Kotirannan tuttava on sairastanut jo yli 30 vuotta ja lääkärin ei olisi tarvinnut tehdä hänelle edes lääkärintarkastusta, pelkkä todistuksen kirjoittaminen olisi riittänyt.

– Lääkäri oli tiuskaissut tuttavalleni, että sama kai sinulle on, että mistä sinä ne rahasi saat.

sossu1_uusin-01Harvoille asia kuitenkaan on näin. Ihmiselle on tärkeää tietää, mihin hän kuuluu. Työttömänä leimautuu helposti toisten ihmisten silmissä laiskaksi ja puolestaan eläkkeellä oleminen on monelle kunniallisempaa.  Myös Kotirannan mukaan ihmisiä tulisi katsoa kokonaisuutena.

Kotiranta kuitenkin näkee, että sosiaalipalveluissa on tietynlaisia ongelmia.

– Sosiaaliturvajärjestelmä ei toimi. Esimerkiksi asumistukijärjestelmä on tällä hetkellä niin kallis, että se tulee kaatumaan. Myöskään työnteko ei ole tällä hetkellä kannattavaa.

Suomessa useat elämäntilanteen muutokset sotkevat etuuksien myönnöt. Lisäksi ne voivat aiheuttaa katkoja tukien myöntämisessä, sekä etuuksien takaisinperintöjä. Joskus opiskelijan on esimerkiksi kannattavampaa kieltäytyä vaikkapa perinnöstä, sillä se muuttaisi huomattavasti muun muassa opintotuen määrää.

Kaikesta huolimatta meillä on Suomessa yksi maailman parhaimmista sosiaalitukijärjestelmistä. Miksi niin moni kuitenkin kritisoi sitä, vaikka suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että esimerkiksi sosiaalipalvelut ovat hyvä asia? Erilaisten järjestelmien kyseenalaistaminen on toki järkevää, mutta välillä kannattaa miettiä kaikkea sitä, mitä meillä jo on.

Kuvittele millainen tilanne sinulla tällä hetkellä on.

Onko sinulla katto pään päällä, ruokaa jääkaapissa ja turvallinen olo? Jos sairastut, voitko kävellä kadulla rauhallisin mielin lääkäriin? Jos sinulla ei ole töitä, saatko silti rahaa elämiseen? Uskon ja toivon, että vastasit edellisiin kysymyksiin kyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s